Bilbatteri - Fakta och information om Bilbatterier

Köp bra bilbatterier hos Batteriexperten
Mekonomen har mängder med bildelar som de skickar snabbt till dig

Batteriladdare

Batteriladdare för R03 R06 R14 R20

En batteriladdare används för att ladda batterier. Alla batteriladdare är konstruerade för att ladde en eller att par typer av batterier. En bilbatteriladdare kan t.ex. inte användas för att ladda vanliga 1.5 Volts ficklampsbatterier utan kan endast användas till bilbatterier med 12 V spänning.

Ett lastbilsbatteri som normalt har 24 Volt kan inte laddas av de enklaste batteriladdarna som är avsedda för batterier till personbilar.

Batterier för batteriladdare

En batteriladdare klarar ladda endast vissa typer av batterier men även om batteriladdaren klarar ladda en viss typ av batteri som måste även batteriet vara laddningsbart. Om ett batteri som inte är laddningsbart börjar laddas kan batteriet explodera, gas kan komma ut ur batterier, batteriet kan brinna eller att batteriet börjar läcka vilket får till följd att batteriladdaren blir förstörd.

Ladda batterier i en batteriladdare

När ett batteri är helt nytt ska det laddas enligt anvisningarna i en batteriladdare. Ofta ska batteriet laddas fullt och sitta i batteriladdaren till dessa att laddaren slår av laddningen, ifall det är en modern batteriladdare.

När batteriet börjar bli tomt ska det återuppladdas vilket för de nyare LiIon-batterierna och blybatterierna kan ske när som helst. För många andra typer av återuppladdningsbara batterier bör batteriet vara fullt urladdat innan de placeras i batteriladdaren. Annars finns risken för minneseffekt vilket försämrar batteriets kapacitet.


Olika batteriladdare

Det finns mängder med olika batteriladdare. Det viktiga är att välja rätt laddare till rätt batteri eftersom risken annars finns risken att du förstör batteriladdaren och batteriet.

Universalladdare för batterier
 • Batteriladdare för bilbatterier som ger laddning år 12 V blybatterier med strömmar upp till flera hundra ampere.
 • Batteriladdare för lastbilsbatterier har en spänning på 24 V som kan leverera 20A utström.
 • Batteriladdare för elcyklar är ofta ganska smidigar och går även att ta med sig till jobbet.
 • Batteriladdare för mobiltelefoner
 • Batteriladdare för elbilar & hybridbilar
 • Batteriladdare för elverktyg som kan ha LiJon-batterier eller Nickel-Metallhydrid (NiMH). Det är viktigt att batteriladdaren och batteriet är av samma sort eftersom laddströmen och tiden för laddning är olika.
 • Batteriladdare för kamerabatterier
 • Batteriladdare för hushållsbatterier på 1.5 V eller 9 V är den vanligaste typen av laddare.
 • Batteriladdare för knappcellsbatterier finns men det finns inte så många batterier som kan laddas
 • Det finns också en typ av laddare som kallas universalladdare vika kan ladda batterier till flera olika enheter. För dessa universalladdare finns tre olika typer
  • Universalladdare för mobil
  • Universalladdare för kamera
  • Universalladdare för laptop eller bärbar dator


Batteriladdare för bilbatterier

Batteriladdare för bilar

När du ska skaffa en batteriladdare för din bil är det ett par saker som du ska tänka på. En viktig ska är hur du har tänkt använda batteriladdaren. Vill du att batteriladdaren ska vara lite så att du kan ta med den på resor ifall att eller har du bara tänkt ha den på hemma i garaget.

Batteristarter för bilar

Det finns även batteristartare som kan användas för att starta en bil som har fått slut på sitt batteri.

Ofta använder bilverkstäderna dessa batteriladdare eftersom den kan leverera mycket stora strömmar och användas som hjälpbatteri vid start. Denna typ av batteriladdare har ett eget batteri som laddas upp och fungerar som hjälpbatteri. Fördelen med det är att tillgång till vägguttag behövs inte.


Batterityper

Det är en skillnad på batterityp och storlek på batteriet. Det är även skillnad på ett batteri en ackumulator.

Det finns t.ex. flera olika typer av 1.5 V R6 batterier som t.ex. NiMH eller alkaliska batterier där bara NiMH kan laddas i batteriladdaren. Det finns flera olika storlekar på 1.5 V NiMH batterier om t.ex. R3, R6, R14 och R20 som då alla kan laddas, oftast, i samma batteriladdare.

Ett batteri är egentligen en enhet sin inte kan återladdas och en ackumulator är ett batteri som kan återladdas så att det får samma egenskaper som ett nytt batteri. På denna sida om batteriladdare kallar vi dock återladdningsbara ackumulatorer för laddbara batterier eftersom denna benämning används av flertalet.

Lista och tabell på uppladdningsbara batterier

Under 'Fakta och lista över laddningsbara batterier' finns en lista och tabell över alla uppladdningsbara batterier och deras fördelar och nackdelar samt övriga egenskaper.